Vés al contingut

Més del 82% de la ciutadania de l'Àrea Metropolitana de València recicla els residus

Balanç
EMTRE
Reciclatge
Residus
Imatge de la roda de premsa de la presentació de l'avanç de les conclusions de l'estudi conjunt amb la Universitat de València
21-05-24

L’EMTRE i la Universitat de València presenten l'avanç de les conclusions de l'estudi pioner que han realitzat conjuntament en el Dia Mundial del Reciclatge que se celebra aquest 17 de maig

Més del 82% de la ciutadania de l'Àrea Metropolitana de València fa tasques de separació i reciclatge dels residus. Així ho evidencia un estudi pioner sobre el comportament i els hàbits ciutadans respecte a la gestió dels residus realitzat conjuntament per l'Entitat Metropolitana de Tractament de Residus (EMTRE) i la Càtedra de comercialització i investigació de mercats de la Universitat de València (UV). L'avanç de les principals conclusions de l'esmentat estudi es presenta hui, 17 de maig, en el Mercat de Colón de València, amb motiu de la celebració del Dia Mundial del Reciclatge.

En concret, l'acte ha comptat amb la presència del president de l’EMTRE, Emilio J. Belencoso; el gerent de l'entitat, Francisco Potenciano; i la directora de l'estudi i catedràtica de la Universitat de València, Haydee Calderón. Entre tots han desgranat algunes de les evidències de la investigació. També han estat presents en l'esdeveniment el regidor delegat de Neteja i Recollida de Residus de València i vicepresident de l’EMTRE, Carlos Mundina; i el Director General de València Capital Verda, Antonio García Celda.

Les evidències del treball de recerca de la UV, és a dir, les dades i les estadístiques obtingudes, destaquen l'alt compromís de la ciutadania de l’AMV amb la separació i el reciclatge dels residus. No obstant això, al contrari que les persones adultes, les joves obtenen percentatges més baixos en relació al reciclatge, malgrat tindre un millor accés a les fonts informatives. En aquest sentit, les xifres s'han desgranat minuciosament per a focalitzar i personalitzar l'estratègia comunicativa, així com les accions de conscienciació i educació ambiental dirigides a cada segment de població i a cadascun dels 45 municipis de l’AMV als quals presta servei l’EMTRE.

Pel que respecta a la motivació per a separar els residus, l'estudi conclou que és “correctament alta” i que les raons que addueix la ciutadania per a efectuar aquesta separació són: la contribució a la protecció del medi ambient i el benestar de la humanitat, la necessitat de classificar, així com la satisfacció individual que genera aquesta acció. No obstant això, l'estudi també identifica les principals barreres que troba la ciutadania de l’AMV per a separar els residus. Entre elles estan el desconeixement de quins materials són reciclables i dels moments i llocs en els quals es pot reciclar. També s'esmenten com a obstacles: la problemàtica de l'emmagatzematge en la llar per la falta d'espai, la possible atracció d'insectes o la generació d'olors. Pel que respecta als ecoparcs mòbils i fixos, les visites continuen sent ocasionals, ja que el 33,5% de la ciutadania de l’AMV mai ha acudit a un.

El president de l’EMTRE, Emilio J. Belencoso, ha indicat que: “Aquest estudi ens permet analitzar en profunditat les fortaleses de l'entitat i de l'àrea metropolitana en relació a la gestió dels residus, però també les debilitats que es detecten. La finalitat és desenvolupar iniciatives que facen més eficient l'estratègia de l’EMTRE i la col·laboració amb els ajuntaments, així com continuar impulsant accions d'educació ambiental per a fomentar el reciclatge dels residus. Tot això amb la meta d'aconseguir els objectius de reducció de residus en abocador fixats en els marcs normatius europeu, nacional i autonòmic”.

Per part seua, existeix entre la ciutadania la intenció futura “d’informar-se més sobre la correcta separació” i “esforçar-se més per separar millor”, la qual és esperançadora malgrat ser millorable en la franja d'edat de 35 a 54 anys. Els veïns i veïnes de l’AMV consideren també molt important la informació i la comunicació sobre aquest tema, perquè suposarà que estaran més atents i conscienciats sobre la separació.

Finalment, la investigació conclou fent una segmentació de la ciutadania en quatre categories: entusiastes, compromesos, indecisos i desinteressats. Dos de cada tres persones de l’AMV tenen una actitud positiva o molt positiva (entusiastes i compromesos) respecte a la separació dels residus.

En aquest sentit, el Director General de València Capital Verda, Antonio García Celda, ha indicat que “en conèixer el comportament de la ciutadania es podrà actuar amb precisió per a millorar les accions que tenen un impacte positiu a la nostra ciutat i en el nostre dia a dia. La ciutadania modifica els seus hàbits perquè veu que contribueixen i que tenen efectes favorables en l'entorn, per això és molt important ser eficaços i gràcies a aquest estudi podrem ser-ho”.

Per part seua, el regidor delegat de Neteja i Recollida de Residus de València i vicepresident de l’EMTRE, Carlos Mundina, ha assenyalat la importància de la col·laboració entre administracions i de la realització “d’accions de formació per a tots els segments de població que s'han analitzat en l'estudi, especialment per als que mostren taxes no tan elevades de conscienciació sobre la separació dels residus”.

Per a acabar, el president de l’EMTRE, Emilio Belencoso, ha conclòs afirmant que “les dades, estadístiques i indicadors d'aquest estudi permetran emetre diagnòstics adequats i accions adaptades i personalitzades a les necessitats de cada municipi”. Finalment, Belencoso ha especificat que algunes iniciatives que s'impulsaran a partir d'aquest treball són: l'anàlisi de la informació amb els responsables de cadascun dels ajuntaments, l'elaboració d'un pla de comunicació en coordinació amb els municipis, el reforç de les accions promocionals i formatives sobre l'ús dels ecoparcs i, finalment, la potenciació de les activitats d'informació i educació ambiental en les franges d'edat i segments que mostren una menor predisposició a reduir, reutilitzar i separar adequadament els residus.

Galeria

Desactivado

Copyright 2024 EMTRE. Tots els drets reservats.

Chat