Vés al contingut

Emtreduca tanca 2022 amb més de 600 activitats i 19.000 assistents

Educació ambiental
Emtreduca
Expojove
Juegos y talleres en Expojove
30-12-22

El programa d'educació ambiental de l'EMTRE participa en Expojove amb un estand amb tallers i jocs relacionats amb la gestió de residus
 

Unes 19.000 persones han participat en 2022 en les més de 600 activitats organitzades per Emtreduca, el programa d'educació ambiental de l'Entitat Metropolitana per al Tractament de Residus. La intensa labor de conscienciació mediambiental duta a terme per l'equip educatiu de l'EMTRE, al llarg de tot l'any, en els barris i municipis de l'Àrea Metropolitana de València, té el seu tancament amb la participació d'Emtreduca en Expojove, del 26 de desembre al 4 de gener.

Arriba el 31 de desembre i toca fer balanç. Al llarg de l'any que ara acaba, l'equip d'Emtreduca, el programa d'educació ambiental de l'EMTRE, ha desenvolupat un total de 627 activitats educatives, en les quals han participat 19.018 persones dels diferents pobles i ciutats de l'Àrea Metropolitana de València. Unes xifres que donen compte de la important aposta de l'EMTRE per l'educació ambiental, que es veu reflectida en una dotació pressupostària anual de 397.249,08 euros.

En 2022, un total de 10.556 escolars —d'Infantil, Primària y Secundària— van participar en les 765 sessions fetes, tant en instal·lacions de l'EMTRE com en col·legis, instituts i escoles d'estiu municipals, amb l'objectiu de descobrir els conceptes bàsics del model d'economia circular i tindre molt clara la separació i el reciclatge dels residus. En l'àmbit del programa destinat a la ciutadania, 8.462 persones van participar en altres tantes 113 activitats. En este cas, els tallers i xarrades divulgatives aborden temes com el reciclatge d'oli domèstic, els bioresidus, el consum responsable i la salut ambiental.

Les activitats que més interés han despertat en 2022 són les visites a la planta de tractament i valorització de residus de l'EMTRE a Quart de Poblet, per on han passat 4.472 personas. Esta planta disposa d'una ecoaula i un hort escolar. Emtreduca compta a més amb una aula d'educació ambiental en l'ecoparc de Vara de Quart (València), completament adequada i reformada enguany. En este cas, un total de 375.

 

 

 

Jocs i tallers en Expojove

Sergi Campillo ha aprofitat per a destacar la fita que l'EMTRE compte, per primera vegada en la seua història, amb un programa d'educació ambiental i ha convidat a les famílies de l'Àrea Metropolitana de València que s'acosten a l'estand de l'entitat en Expojove, perquè gaudisquen d'una xicoteta mostra de les activitats organitzades per l'equip d'Emtreduca. Grans i xiquets poden participar en jocs com 'Ecotabú', 'Palabresiduo', 'Culturecicla', 'Biorresidus' i 'Tarongeta', la preferida dels xiquets. Cal ressenyar que una part important d'eixa labor educativa són les campanyes de conscienciació desplegades a peu de carrer amb motiu de la implantació del contenidor marró, amb l'objectiu de fer una correcta selecció i separació en origen de la matèria orgànica. Així, un total de 6.193 veïns i veïnes de poblacions com Paiporta, Quart de Poblet, Silla, Foios, Vinalesa, Bonrepòs i Mirambell, Almàssera, Alfara del Patriarca, Alaquàs i Aldaia, entre altres, han participat al llarg de 2022 en les 58 sessions informatives.

 

 

De la mateixa manera, en altres 13 accions desenvolupades en diferents campanyes de sensibilització, jornades de medi ambient i actes de celebració ciutadana, l'equip d'Emtreduca ha arribat a altres 603 persones. Entre eixes accions destaquen la participació de l'equip educatiu de l'EMTRE en activitats conjuntes amb València Capital Mundial del Disseny 2022, València Capital Verda Europea 2024, els centres d'Educació Ambiental de la Generalitat a Sagunt i del Ministeri, a Segòvia, així com les universitats Jaume I de Castelló i la Politècnica de València, entre altres institucions. L'equip d'Emtreduca, compost per deu educadors i educadores, una coordinadora i un administratiu, no sols se centra a conscienciar sobre una reducció i millor separació dels residus en origen, sinó que treballa des d'un enfocament molt més ampli per a fer quotidians termes com l'economia circular, l'emergència climàtica, el consum de temporada i quilòmetre 0, o la petjada de carboni que deixem en les nostres activitats diàries.

 

La proposta per al curs 2022/23 del Programa d'Educació Ambiental de l'EMTRE compta amb huit activitats per als escolars i set per a la ciutadania. D'entre les novetats per al programa escolar, destaquen un conte interactiu que explora el cicle de vida d'un residu, destinat al segon cicle d'educació infantil i dos tallers per a educació primària: un per a promoure les 5 R i un altre per a treballar el model d'economia circular.

 

 

  Activitat

  Públic

  Sessions

  Participants

  Visita a la planta de l'EMTRE de Los Hornillos per a conéixer la gestió dels residus domèstics

  Educació Primària

  68

  1.584

  Elaboració de compost en l'hort de Los Hornillos

  Educació Primària

  63

  1.439

  Visita guiada a un ecoparc de l'Àrea Metropolitana

  Primària Secundària

  21

  428

  Visita a la planta de Los Hornillos per a conéixer els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'Agenda 2030

  Educació Secundária

  26

  655

  Taller sobre el concepte de 'residu zero'i la matèria orgànica en l'hort escolar de Los Hornillos

  Educació Secundària

  22

  515

  Horts escolars: un projecte comunitari

  Educació Infantil

  82

  1.663

  Taller per a descobrir el cicle de la vida de l'hort escolar aprofitant els residus orgànics

  Educació Primària

  136

  2.830

  Taller per explicar els cicles de l'economia circular aprofitant la reutilització dels residus

  Educació Primària

  2

  33

  Taller per a descobrir la separació de residus mitjançant un conte interactiu

  Educació Infantil

  8

  161

  Taller sobre els reptes de l'Agenda 2030 durant la visita a la planta de Los Hornillos

  Educació Primària

  1

  6

  Taller sobre el reciclatge de l'oli d'ús domèstic

  Ciutadania

  16

  279

  Activitat per a descobrir la importància de la separació de la matèria orgànica, el residu zero i l'economia circular

  Ciutadania

  1

  3

  Suport en les campanyes municipals d'implantació de la recollida selectiva de matèria

  Ciutadania

  22

  582

  Suport en altres campanyes informatives i jornades de medi ambient

  Ciutadania

  58

  6.193

  Col-laboració amb escoles d'estiu municipals

  Ciutadania

  13

  603

  Expojove (Fins al 28 de desembre de 2022)

  Infantil i Primària

  85

  1.242

  València (Vara de Quart)

  Públic general

  3

  802

  Galeria

  Desactivado

  Copyright 2023 EMTRE. Tots els drets reservats.

  Chat