Vés al contingut

Finalitzen les obres de millora als ecoparcs fixos de l'àrea metropolitana de València

Ecoparcs
Imatge ecoparc
27-08-21

L'EMTRE ha invertit 195.000 euros per a renovar lluminàries i reformar les casetes d'aparells elèctrics i residus perillosos.

L'Entitat Metropolitana per al Tractament de Residus (EMTRE) ha finalitzat les obres d'adequació de les casetes dels ecoparcs fixos on es recullen el aparells elèctrics per a reciclar i els residus considerats com a perillosos per ser molt contaminants, com ara les bateries, els olis de cuina i d’automoció o els pots amb restes de pintures i vernissos. Les obres s'han dut a terme a 11 dels 20 ecoparcs que l’EMTRE gestiona a l’àrea metropolitana de València. No han sigut les úniques millores a la xarxa d'ecoparcs fixos de l'EMTRE, ja que també s'han renovat les lluminàries de 13 ecoparcs i s'han substituït per un sistema més eficient i ecològic.


En total, l'entitat metropolitana ha invertit 195.000 euros en la millora i adequació dels ecoparcs fixos, dels quals 158.000 corresponen a les obres en les casetes i 37.000 a la renovació de les lluminàries. Per al canvi de la il·luminació als ecoparcs, l'EMTRE ha comptat amb una subvenció de 30.000 euros procedent de la Diputació de València i està previst que esta institució subvencione també una part de les obres a les casetes d'electrodomèstics i residus perillosos.


El president de l'EMTRE i vicealcalde de València, Sergi Campillo, considera que "estes millores van encaminades a fer més eficients i segures les instal·lacions de la xarxa d'ecoparcs fixos a l'àrea metropolitana de València i es fan per oferir un millor servici a la ciutadania que pot usar qualsevol ecoparc independentment del municipi on hi es trobe situat. A més a més, comptem amb la col·laboració d'altres institucions com la Diputació de València per finançar estes obres i per això vull agrair a eixa institució la seua voluntat de col·laboració i de millora ambiental a la nostra àrea metropolitana."


Complir amb la legislació vigent


En total, són 11 els ecoparcs fixos on s’han adaptat les casetes d'aparells elèctrics i electrònics (RAEEs) i de materials perillosos a la legislació vigent. Estes instal·lacions han de complir una normativa molt estricta per a evitar fugues i vessaments contaminants que poden perjudicar el medi ambient i per això s'han hagut de fer obres d'adequació als ecoparcs més antics. En alguns, com els d’Almàssera, Catarroja, Torrent-1 i Torrent-2, només s’han dut a terme algunes modificacions en matèria de seguretat per a previndre abocaments, ja que les casetes estaven perfectament cobertes i ventilades. En canvi, als ecoparcs d’Albal, Sedaví, Meliana, Puçol, Manises, Alboraia i Paiporta-Picanya ha calgut enderrocar totalment les casetes antigues i construir-les de nou. El mateix passa amb la zona de materials voluminosos de la planta de tractament i valorització de residus d’Hornillos, a Quart de Poblet, que també s’ha hagut de renovar totalment.


Lluminàries més respectuoses


Les millores en les casetes de RAEEs i materials perillosos s’afigen a la recent instal·lació de noves lluminàries LED PC-Ambre a 13 dels ecoparcs de l’àrea metropolitana. Es tracta d'una tecnologia que reduïx considerablement la contaminació lumínica i és molt més respectuosa amb el medi ambient, alhora que conserva tots els avantatges de la tecnologia LED tradicional pel que fa a eficiència energètica. Les noves lluminàries LED PC-Ambre s’han instal·lat als ecoparcs d’Albal, Sedaví, Meliana, Puçol, Manises, Silla, Picassent, Catarroja, Torrent-1, Torrent-2, Almàssera, Massamagrell i Albalat dels Sorells.


La xarxa d’ecoparcs fixos i mòbils de l’EMTRE està a la disposició de la ciutadania de l’àrea metropolitana de València, que pot fer ús de les seues instal·lacions per a reciclar els residus que no es poden depositar als contenidors que hi ha habitualment a la via pública. Als ecoparcs fixos es poden portar mobles, matalassos, enderrocs procedents d’obres domèstiques, aparells elèctrics i electrònics o restes de poda, entre d’altres residus. Al 2020, els ecoparcs fixos de l’EMTRE van arreplegar vora 69.000 tones de residus, una quantitat menor que l'any anterior a causa de la pandèmia de COVID-19. Però durant el primer semestre del 2021 ja s'han comptabilitzat més de 41.000 tones, una xifra que fins i tot és superior a la del mateix període del 2019, quan encara ni havíem sentit parlar del coronavirus.

Desactivado

Copyright 2024 EMTRE. Tots els drets reservats.

Chat