Vés al contingut

L'EMTRE participa en la trobada d'ESGREM

EMTRE
ESGREM
Residus
Sara Bort, gerente de la EMTRE, en el encuentro de Esgrem celebrado en València en 2022
30-03-23

Mig centenar d'entitats públiques de gestió de residus de tota Espanya es reunixen a Avilés per a analitzar la gestió sostenible dels residus municipals

La ciutat asturiana d'Avilés acull la Trobada Esgrem (Ens Supramunicipals per a la Gestió de Residus d'Espanya), un congrés en el qual es donaran cita representants de mig centenar d'entitats que componen este grup de treball i que té com a missió accelerar la transició cap a la gestió sostenible de residus municipals al nostre país.

En representació de l'Entitat Metropolitana per al Tractament de Residus (EMTRE) acudix la gerent de l'organisme, Sara Bort del Arco, qui compartirà amb la resta de participants de la trobada les experiències i avanços en el tractament i valorització de deixalles urbanes en l'Àrea Metropolitana de València, conformada per 45 municipis i una població aproximada d'1,6 milions d'habitants.

Coordinat per la Fundació Fòrum Ambiental i amb la col·laboració de Cogersa, com a membre d'Esgrem, la trobada dona principi este dijous amb una jornada que serà inaugurada per Juan Cofiño, president de Cogersa; Mariví Monteserín, alcaldessa d'Avilés; Leandro Barquín, director de la Fundació Fòrum Ambiental, i Paz Orviz, gerent de Cogersa, entitat amfitriona en esta ocasió.

Al llarg de la trobada es desenvoluparan diverses taules redones, ponències i debats per a aportar propostes i solucions efectives en la gestió dels residus.

Així, la primera taula redona portarà per títol ‘Recollida separada: com aconseguir una aportació alta en quantitat i qualitat i com comunicar a la ciutadania’. A estes qüestions donarà resposta des de la seua experiència, en ciutats, Leire Zubitur, gerent de Serveis de Txingudi, mentre que María Jesús Cabo, responsable del programa de compostatge, i Ángel Rodríguez, gerent del Consorci València Interior, el faran des de la seua perspectiva en entorns rurals.

La jornada continuarà amb una ponència sobre la gestió delegada a favor dels ens supramunicipals per a optimitzar costos, assistir tècnicament als ajuntaments, estandarditzar processos o gestionar dades, que serà a càrrec d'Albert Planell, gerent del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallés Occidental.

Igualment, durant la trobada es posarà en relleu el paper dels ens supramunicipals en la preparació per a la reutilització (PxR), amb la ponència que oferirà Carles Salesa, gerent del Consorci de residus del Maresme, al qual acompanyarà en la taula Sara Bort, gerent de l'EMTRE.

Els experts també abordaran el concepte d'economia circular durant la trobada. Álvaro Feliu, assessor de la Fundació Fòrum Ambiental, analitzarà l'evolució de les plantes de tractament de la fracció reste i de la valorització del seu rebuig en el marc d'este model de producció i consum més sostenible.

Esta primera jornada es tancarà amb una taula redona sobre l'acabat d'aprovar Reial decret d'Envasos i Residus d'Envasos i les implicacions que comportarà per als municipis. En ella participaran Juanjo Gil, gerent del Consorci d'Aigües i Residus de La Rioja; Paz Orviz, gerent de Cogersa; Jordi Vilaró, gerent de la Mancomunitat d’Escombraries de l’Urgellet, i Ignacio Aguilar, director tècnic del Consorci RSU Ciudad Real. La trobada conclou este divendres, 31 de març, amb una visita al Centre de Tractament de Residus d'Astúries Cogersa a Gijón.

Les entitats locals supramunicipals ocupen una posició privilegiada per a participar en els àmbits de debat i decisió i aportar propostes i solucions efectives pel que el gener de 2021 la Fundació Fòrum Ambiental (FFA) va llançar Esgrem, un grup de treball d'àmbit espanyol per a potenciar i formalitzar la cooperació i coordinació de les entitats supramunicipals dedicades a la gestió dels residus a Espanya.

Les línies estratègiques del seu treball són:

  • Coordinar una major col·laboració territorial i interterritorial, per a aconseguir sinergies operatives i en l'aplicació d'instruments de promoció i control.
  • Compartir i elaborar i difondre experiències i coneixements mitjançant publicacions, jornades, congressos, etc.
  • Representar l'àmbit local per a canalitzar les opinions, posicionaments i actuacions davant les administracions públiques competents tant a Espanya com a la UE.
  • Assistir a les entitats locals per a augmentar els nivells de servei en termes d'economia circular i de salut pública, en particular en la gestió de residus municipals i de residus sanitaris.
  • Complementar la comunicació a la ciutadania cap a la corresponsabilització en la gestió sostenible dels residus municipals.
Desactivado

Copyright 2024 EMTRE. Tots els drets reservats.

Chat