Vés al contingut

Balanç curs Emtreduca

Educació ambiental
Escolars visiten la planta de la EMTRE a Quart de Poblet
22-07-22

Emtreduca, el Programa d'Educació Ambiental de l'Entitat Metropolitana per al Tractament de Residus, ha tancat el curs amb més de 270 activitats, destinades a escolars i a ciutadania en general, en les quals han participat 6.122 persones. Els educadors de l'EMTRE han sensibilitzat a altres 4.796 persones més, en les campanyes sobre l'ús del contenidor marró. Durant el mes de juliol, Emtreduca col·labora amb escoles d'estiu de 10 municipis. D'esta manera, la conscienciació sobre la reducció i separació de residus haurà arribat a més de 12.000 persones de l'Àrea Metropolitana de València. 

De l'1 al 28 de juliol, un total de 1.292 xiquets i xiquetes de deu poblacions de l'Àrea Metropolitana de València (Emperador, Xirivella, Foios, Rafelbunyol, Benetússer, Burjassot, la Pobla de Farnals, Montcada, Alfara del Patriarca i Albalat dels Sorells) hauran aprés que la matèria orgànica no és fem i que pot convertir-se en un fantàstic recurs: el compost. A les escoles d'estiu, els xicotets de la casa hauran descobert els conceptes bàsics del model d'economia circular i tindran molt clara la separació i el reciclatge dels residus.

La col·laboració d'Emtreduca, el Programa d'Educació Ambiental de l'EMTRE, amb les escoles d'estiu municipals, suposa el tancament al curs 2021-2022, en el qual més de 12.000 veïns i veïnes de l'Àrea Metropolitana de València hauran sigut conscienciats sobre la reducció i la correcta separació de residus. Entre els mesos de març i juny, han participat 6.122 persones en les 272 activitats dutes a terme pels educadors de l'EMTRE. Estes sessions estan dirigides a la comunitat educativa i a la ciutadania en general.

Les sessions que més interés desperten són les visites a la planta de tractament i valorització de residus de l'EMTRE a Quart de Poblet. Esta instal·lació compta amb una aula ambiental i un hort escolar. La comunitat educativa també s'acosta al món del reciclatge, la reutilització i la reducció de residus, a través de visites concertades a l'ecoparc de l'entitat metropolitana en Vara de Quart (València), que disposa d'una ecoaula on complementar l'aprenentatge durant la visita a la instal·lació.

Les campanyes informatives dutes a terme este curs per Emtreduca i els seus respectius ajuntaments en deu poblacions de l'Horta (Paiporta, Quart de Poblet, Silla, Foios, Vinalesa, Bonrepòs i Mirambell, Almàssera, Alfara del Patriarca, Alaquàs i Aldaia), van arribar a 4.796 persones i han influït en l'augment d'un 71,43% de la recollida de matèria orgànica en l'Àrea Metropolitana de València, en el segon trimestre de 2022, respecte al mateix període de 2021. Això ha comportat, a més, la reducció d'un 2,99% dels residus depositats en el contenidor gris.

El president de l'EMTRE i vicealcalde de València, Sergi Campillo, ha destacat el fet que l'entitat haja implementat "per primera vegada en la seua història un programa d'educació ambiental" i ha afegit que "una de les potes més importants de la gestió de residus, a banda del seu tractament, és l'educació ambiental. Hem de formar i informar els veïns i veïnes de l'Àrea Metropolitana de València en la minimització i en la correcta separació dels residus".

"Ambaixadors de les polítiques ambientals"

A més de la col·laboració amb els municipis en la implantació del contenidor de matèria orgànica als carrers, Sergi Campillo ha posat l'accent en l'important paper dels escolars que han participat en les activitats d'Emtreduca, perquè ells s'han convertit en "ambaixadors de les polítiques ambientals a les seues cases, així com entre els seus amics i amigues".

La generació de residus continua sent un dels problemes ambientals més importants. L'última revisió del Pla Integral de Residus de la Comunitat Valenciana (PIRCV) en 2019 és l'instrument que ha donat peu a incorporar l'educació ambiental en els processos de millora de la gestió dels residus. 

L'equip d'Emtreduca, compost per huit educadors, una coordinadora i una administrativa, no sols se centra a conscienciar sobre una reducció i millor separació dels residus en origen, sinó que treballa des d'un enfocament molt més ampli per a fer quotidians termes com l'economia circular, l'emergència climàtica, el consum de temporada i quilòmetre 0, o la petjada de carboni que deixem en les nostres activitats diàries.

L'Emtre treballa conjuntament amb els tècnics de Medi Ambient i de Participació Ciutadana dels 45 municipis de l'entitat metropolitana. D'esta manera, el programa —que té una dotació pressupostària anual de 397.249,08 euros— no sols arriba a col·legis i famílies, sinó que s'estén en mercats, polígons industrials, així com l'important i ampli teixit associatiu de l'Horta de València, on destaca el col·lectiu faller. 
 

 

Balanç del curs 2021-2022

Activitat Públic Sessions Participants
Visita a la planta de I'EMTRE de Los Hornillos
per a conéixer la gestié dels residus domestics
Educació Primaria 25 573
Elaboracié de compost en I'hort de Los Hornillos Educació Primaria 17 377
Visita guiada a un ecoparc de I'Area Metropolitana Educació Primaria 11 216
Visita a la planta de Los Hornillos per a conéixer els
Objectius de Desenvolupament Sostenible de I'Agenda 2030
Educació Secundaria 15 347
Taller sobre el concepte de ‘residu zero' ila matéria
organica en I'hort escolar de Los Hornillos
Educació Secundaria 9 231
Horts escolars: un projecte comunitari Educació Infantil 65 1409
Taller per a descobrir el cicle de la vida de I'hort
escolar aprofitant els residus organics
Educació Primaria 113 2.343
Taller sobre els reptes de I'Agenda 2030
durant la visita a la planta de Los Hornillos
Ciutadania 11 231
Taller sobre el reciclatge de I'oli d'iis domestic Ciutadania 3 67
Activitat per a descobrir la importancia de la separacié
de la matéria organica, el residu zero il'economia circular
Ciutadania 3 328
Suport en les campanyes municipals dimplantacié de la
recollida selectiva de matéria organica (contenidor marré)
Ciutadania 10 municipis 4.796
Col-laboracié amb escoles d'estiu municipals Infantil i Primaria 10 municipis 1.292
       
    TOTAL 12.210

 

Galeria

Desactivado

Copyright 2024 EMTRE. Tots els drets reservats.

Chat