Vés al contingut

Meliana s'estalviarà el 50% de l'impost de dipòsit en abocador per la posada en marxa del sistema ‘porta a porta’

Medi ambient
Reciclatge
Imatge del Alcalde de Meliana y el Presidente de la EMTRE
28-03-23

L'EMTRE i l'Ajuntament de Meliana anuncien beneficis econòmics per la millor separació dels residus urbans.

La posada en marxa a Meliana, ara fa quatre mesos, del nou servei de recollida dels residus sòlids urbans amb el sistema 'porta a porta' ha consolidat l’eficàcia de la recollida separada de les diferents fraccions (orgànica, plàstic i envasos lleugers, paper i cartró i resta), que s’ha estabilitzat en un 50% en origen, des del municipi mateix, i que arriba al voltant del 70% després del tractament dels residus en les diferents plantesLa posada en marxa a Meliana, ara fa quatre mesos, del nou servei de recollida dels residus sòlids urbans amb el sistema 'porta a porta' ha consolidat l’eficàcia de la recollida separada de les diferents fraccions (orgànica, plàstic i envasos lleugers, paper i cartó i resta), que s’ha estabilitzat en un 50% en origen, des del municipi mateix, i que arriba al voltant del 70% després del tractament dels residus en les diferents plantes de l’EMTRE. Igualment, Meliana s'estalviarà el 50% de l'impost de dipòsit en abocador gràcies al nou sistema de recollida.

El president de l’EMTRE i vicealcalde de València, Sergi Campillo, ha mantingut una reunió de treball este matí amb l'alcalde de Meliana, Josep Riera. El responsable de l'Entitat Metropolitana ha destacat que "la separació i reducció en origen dels residus és fonamental i per això valorem el treball que estan desenvolupant tots els municipis i, especialment, els esforços de l'Ajuntament i els veïns i veïnes de Meliana en la implantació del 'porta a porta'. 

"Vull recordar que l'Entitat Metropolitana ha licitat, per primera vegada en la seua història, el contracte de caracterització de residus de l'Àrea Metropolitana de València, que permetrà analitzar acuradament la composició dels residus que ens arriben a les plantes de tractament des dels municipis", ha declarat Sergi Campillo. "Així tindrem una informació fonamental perquè cada administració local puga implementar mesures per reduir el percentatge d'impropis i per calcular millor les tones de residus que finalment van a l'abocador. Així, els Ajuntaments ens estalviarem diners de l'impost del depòsit en abocador, la qual cosa redundarà en un millor servei a la ciutadania”, ha afegit el president de l'EMTRE.

Segons els primers càlculs dels tècnics de l'Entitat Metropolitana, la implantació del 'porta a porta' permetrà a l'Ajuntament de Meliana reduir a la meitat el pagament per l'impost estatal de depòsit en abocador, en passar d'una estimació inicial de 59.400 euros a uns 30.000 per al present exercici. Això es deu, fonamentalment, a una millor separació i a la reducció de residus del contenidor gris, l'anomenada fracció resta.

Es tracta, per tant, d’una de les primeres conseqüències econòmiques directes que ha suposat el canvi de model de recollida cap a sistemes més eficaços introduït per l’Ajuntament de Meliana. Una altra conseqüència que ja s’està produint és l’augment dels ingressos municipals pel retorn econòmic que suposa la valorització dels residus en les plantes de tractament, principalment pel que fa al plàstic i els envasos i el paper i cartó, que s’han triplicat.

És per això que, com diu l’alcalde de Meliana, Josep Riera, “és el moment de poder aplicar els beneficis econòmics i fiscals que, d’acord amb la normativa vigent, s’han d’introduir per a incentivar la reducció dels residus i dels abocaments. Enguany ho fem per mitjà de bons comercials i, per al 2024, amb un tractament diferenciat de la taxa municipal pel servei de recollida dels residus”. Pel que fa al bons comercials, ja està en marca la primera fase. Els veïns i les veïnes que estan facilitant el funcionament del nou sistema de recollida porta a porta i, per tant, la millor separació i la reducció dels abocaments rebran per correu 10 € dels anomenats FemBons durant el mes d’abril. Després d’aquesta primera fase, en vindran altres per a incentivar-ne la participació.

Respecte de la taxa municipal de recollida dels residus, el màxim responsable municipal explica: “La implantació d’un sistema que singularitza l’ús del servei, per mitjà del codi de barres que figura en els poals de recollida de cada domicili, permet ara fixar una taxa diferenciada per al 2024, entre un 15% i un 20% més econòmica respecte de la del 2023, per a qui està participant en esta separació més efectiva”. Per exemple, per a un habitatge passaria dels 48 € actuals a 38 €. Amb esta finalitat es comptabilitzaran un mínim de 25 registres de recollida fins al 31 d’octubre, quan es tancarà el termini per a l’elaboració del padró del fem per a l’any que ve.

En la mateixa línia, l’EMTRE està estudiant mesures semblants per als municipis més efectius amb els sistemes de recollida. Per això, el seu president ha incidit que "volem estudiar amb els municipis de l'àrea metropolitana un canvi en els criteris de determinació de la taxa Tamer, perquè es tinguen en compte tant els percentatges en la recollida selectiva com la quantitat de residus impropis que ens arriben a les plantes. D'esta manera, la implantació per part dels municipis de sistemes que milloren la recollida de residus i disminuïsquen els impropis permetrà que els seus veïns i veïnes paguen menys per la taxa TAMER".  

La taxa TAMER és la que els ciutadans i les ciutadanes de l’Àrea Metropolitana de València paguen en el rebut de l’aigua pel servei metropolità de tractament i eliminació de residus urbans en les diferents plantes que té l’entitat.

El marc normatiu i legislatiu vigent fixa una reducció de la generació de residus i dels abocaments molt exigent i introduÏx conceptes com ara el pagament per generació, és a dir, per contaminació; la implantació de sistemes de recollida i tractament efectius i la introducció de mesures d’estímul per tal d’aconseguir-ho amb beneficis econòmics i fiscals. Això s’ha de fer de manera ordenada i harmonitzada i afecta tant l’impost estatal d’abocament, com la taxa municipal de recollida i la taxa pel servei metropolità de tractament i eliminació de residus urbans (TAMER). 
 

Desactivado

Copyright 2024 EMTRE. Tots els drets reservats.

Chat