Vés al contingut

Aprovació quotes Tamer 2023

 Aprovació quotes Tamer foto
25-10-22

L'EMTRE mantindrà congelada la taxa per al tractament de residus en 2023

L'EMTRE ha aprovat mantindre congelada globalment per a l'any que ve la taxa pel servei de tractament i eliminació de residus (Tamer) als abonats de l'Àrea Metropolitana de València. Gràcies a esta taxa, que s'abona a través del rebut de l'aigua, es financen les dos plantes de tractament i valorització de Manises i Quart de Poblet, l'abocador de Dos Aguas, la xarxa metropolitana d'ecoparcs (20 fixos i sis mòbils), així com el Programa d'Educació Ambiental, que presta servei als 45 municipis de l'Àrea Metropolitana.  

L'Assemblea de l'Entitat Metropolitana per al Tractament de Residus (EMTRE) ha aprovat este dimarts la modificació de l'ordenança fiscal reguladora de la taxa Tamer, que inclou la congelació global de les quotes per a l'exercici 2023. En la nova regulació destaquen la reducció de les quotes per als trams baixos i una nova redistribució en els trams mitjans i alts. Això suposa, per exemple, que les famílies que consumixen anualment fins a 50 m³ d'aigua continuaran abonant una quota anual de 33 euros.

En el cas dels abonats entre 50 i 65 m³ de consum anual, pagaran menys en 2023, ja que passen dels 35 euros d'enguany als 33 de l'exercici pròxim. De la mateixa manera, aquelles famílies que gasten entre 65 i 90 m³ d'aigua abonaran 103 € a l'any, cinc euros menys que actualment.

Cal recordar que el cost total directe de la gestió i tractament de residus per part de l'Entitat Metropolitana ascendix a 39,47 € per persona i any i que el consum mitjà d'aigua a l'any per persona es troba entre els 50 i 60 metres cúbics. Per això s'ha procedit a adequar les quotes per la Tamer amb el cost directe de la gestió de residus. Per tant, amb la proposta de quotes per a 2023, prop del 70% dels abonats no hauran de pagar més l'any que ve, ja que veuran congelada la taxa o, fins i tot, es beneficiaran d'una reducció.

El president de l'EMTRE i vicealcalde de València, Sergi Campillo, ha destacat que la taxa Tamer "ja porta diversos anys congelada" i seguirà així globalment per a l'any que ve. Sergi Campillo ha explicat que "s'ha acordat una redistribució de la taxa i hem prioritzat l'estalvi en els trams inferiors de consum d'aigua, de manera que la immensa major part de les famílies de l'Àrea Metropolitana pagaran menys l'any que ve. També hem dividit el tram més alt per a fer més just el pagament".

L'Assemblea de l'entitat metropolitana ha acordat igualment una redistribució dels trams més alts de consum per a ajustar-los a la realitat. Així, s'ha creat un nou tram per a les famílies que consumixen entre 195 i 260 metres cúbics a l'any i un altre per als qui superen els 260 m³. En el primer cas es veuran beneficiats amb una reducció anual de la quota en set euros, enfront de l'augment de quatre euros a l'any als abonats de major consum d'aigua potable que, estadísticament, són els que generen major quantitat de residus de manera anual.

"Per tant, la taxa quedarà pràcticament congelada per a les famílies, que pagaran el mateix en el seu conjunt, encara que els que consumisquen menys i, lògicament, produïxen menys residus, pagaran menys l'any que ve", ha afegit el president de l'EMTRE.

L'ordenança reguladora de la Tamer entrarà en vigor a partir de la seua publicació definitiva en el Butlletí Oficial de la Província, una vegada transcorregut el termini de 30 dies per a presentar reclamacions o suggeriments. 

Reciclar té premi amb l'APP de l'EMTRE:

Cal recordar que, per a fomentar el reciclatge, els veïns i veïnes de l'Àrea Metropolitana de València disposen igualment de l'aplicació per a mòbils EMTRE. Una vegada instal·lada en el telèfon mòbil, poden utilitzar-la per a identificar-se quan vagen a un ecoparc, fix o mòbil, i quedarà registrat el seu historial de visites de residus depositats. Amb estes dades, l'Entitat Metropolitana per al Tractament de Residus aplica bonificacions en la taxa Tamer als ciutadans i ciutadanes que més i millor reciclen. A més, en l'app es pot trobar informació detallada de la ubicació dels ecoparcs fixos i mòbils de l'Àrea Metropolitana de València i una guia per a reciclar correctament els residus domèstics.

 

Galeria

Desactivado

Copyright 2023 EMTRE. Tots els drets reservats.

Chat