Vés al contingut

Cau més d’un 90% l’entrada de residus als ecoparcs en la primera setmana d’abril

Ecoparcs
Residus
09-04-20

Els residus de la construcció concentren les entrades.

La paralització de les activitats no essencials ha provocat un enfonsament de les entrades de residus als quatre ecoparcs fixos que l’Entitat Metropolitana de Tractament de Residus manté oberts durant l’estat d’alarma. En concret, durant els set primers dies del mes d’abril s’han recollit als ecoparcs fixos de Paterna, Alboraia, Torrent II i Vara de Quart, en València, un total de 27.558 unitats de residus, enfront de les 383.746 que es van recollir en les mateixes dates del mes de març. Es tracta de una caiguda de més del 92% de les entrades de productes per a reciclar en les quatre instal.lacions. 

La tipologia de residus també canvia


En total, les 27.558 unitats recollides corresponen bàsicament a productes derivats de la construcció o els objectes reunits pels distints ajuntaments que integren l’EMTRE i que han utilitzat les instal.lacions per a dipositar-los. Així, s’ha comptabilitzat l’entrada de 17.343 kilos d’enderrocs, 2.601 kilos de fusta, 1.255 kilos d’escaiola, 388 kilos de metall i 63 pots de pintura. També han entrat en els quatre ecoparcs 1.465 kilos de vegetació procedent de la poda, 1.273 kilos de paper i cartró i 466 kilos de plàstics voluminosos. 

Mentrestant, els objectes d’ús diari que els particulars acostumen a aportar als ecoparcs han patit una davallada considerable. Enfront dels 132 litres d’oli de cuina reciclats als ecoparcs durant la primera setmana de març, només s’han comptabilitzat 5. Les 1.775 càpsules de café de març s’han convertit en 120 en abril i les 891 piles alcalines, en només 41. Enfront de les 140 bombetes acumulades en la primera setmana de març hem passat a una única bombeta reciclada en abril.


Els electrodomèsticos de la llar que més acostumen a  dipositar -se als ecoparcs també han patit caigudes importants. En la primera setmana de març vam rebre als quatre ecoparcs esmentats 79 televisors per a reciclar. En abril, tan sols 3. Enfront de les 45 neveres de març, únicament 5 en abril. I els 65 ordinadors de fa un mes han passat a 4. 

Dades per ecoparc.


L’ecoparc amb més entrades i residus comptabilitzats en la primera setmana d’abril és Alboraia, con 9.909 unitats recollides en un total de 77 entrades realitzades per la ciutadania, empreses i ajuntamentos de l’Horta Nord. Els residus procedents de la construcció són també els més reciclats. Destaquen els enderrocs, l’algeps, el vidre, els aerosols i els pots de pintura. 


El segueix Paterna, amb 6.826 unitats per a reciclatge en 63 entrades distintes. Els enderrocs d’obra, l’escaiola, el suro blanc industrial, el metall o la pintura són els productes més comptabilitzats. 


En l’ecoparc de la ciutat de València, situat en Vara de Quart, s’han comptabilitzat 73 entrades distintes, en el transcurs de les quals s’han recollit 6.798 unitats de productes per a reciclatge. Els objectes procedents de la construcció, com ara vidrie, palets, metals, fusta o enderrocs comporten la majoria de les entrades tot i que també es recompta un nombre major d’electrodomèstics de la llar que en la resta d’ecoparcs. Així, la majoria dels microones, neveres, impressores, teclats d’ordinador o moblatge de la llar, com ara sofàs o sillons, ha entrat en l’ecoparc de València. 


Por últim, Torrent II ha comptabilitzat 29 entrades amb 4.025 unitats reciclades. Una vegada més, els residus procedents de la construcció són els més habituals. 

Quatre ecoparcs oberts 


L’EMTRE ha tancat els ecoparcs mòbils i setze ecoparcs fixos durant l’estat d’alarma però manté oberts en el seu horari habitual els de Paterna, Alboraia, Torrent II i Vara de Quart, en València, per donar servei a les empreses i els ajuntaments. 

La parada de l’activitat econòmica


El president de la EMTRE i vicealcalde de València, Sergi Campillo, subratlla que les dades mostren la “parada de l’activitat econòmica perquè, a més, la primera setmana d’abril coincideix amb el cessament de les activitats no essencials i amb un confinament pràcticament total de la població”. Segons Campillo, “es tracta d’una davallada espectacular” de les dades, sobretot si tenim en compte que en la primera setmana de març “estaven oberts els sis ecoparcs mòbils i els 16 ecoparcs fixos més que té l’entitat”. El president de l’entitat destaca especialment l’efecte que la parada de la construcció té sobre els residus depositats en aquestes instal.lacions ja que “moltes empreses d’aquest sector estaven utilitzant els ecoparcs per dipositar els residus de les obres i això està notant-se molt en la recollida de residus”. Sergi Campillo recorda que, durant l’estat d’alarma, l’EMTRE manté oberts els ecoparcs de Vara de Quart, en València, Torrent II, Paterna i Alboraia “per donar serviei a les distintes àrees geogràfiques de l’entitat”. 
 

Galeria

Desactivado

Copyright 2023 EMTRE. Tots els drets reservats.

Chat