Vés al contingut

L’EMTRE presenta un Pla d’Educació Ambiental de 4 anys per a l’àrea metropolitana de València

Educació ambiental
Imatge visita escolar Planta
19-01-21

Huit educadors posaran en marxa activitats destinades a escolars i col·lectius ciutadans per a fomentar el reciclatge i l’economia circular.

L’Entitat Metropolitana per al Tractament de Residus (EMTRE) ha presentat als ajuntaments de la seua àrea d’influència el Pla d’Educació Ambiental que es posarà en marxa enguany i que abastarà els pròxims quatre anys. A partir d’este document, l’EMTRE assumeix el lideratge de l’educació ambiental establida en el Pla Integral de Residus de la Comunitat Valenciana. Les accions educatives d’este pla no s’interferiran amb les que estan desenvolupant alguns ajuntaments de l’àrea metropolitana. Ben al contrari, l’EMTRE es coordinarà amb cada una de les corporacions municipals per a definir les actuacions que calguen en cada cas i, d’esta manera, donarà suport i complementarà les que ja s’estan portant a terme.


El primer pas ha sigut una reunió telemàtica amb els representants dels ajuntaments de l’àrea metropolitana per donar a conéixer les línies mestres d’este projecte. La trobada ha comptat amb una àmplia participació per part dels responsables municipals, que han mostrat l’interés per saber-ne els detalls i de quina manera es beneficiaran les seues poblacions de les activitats que es programen.


El president de l’EMTRE i vicealcalde de València, Sergi Campillo considera que “l’entitat ha de fer el tractament dels residus de l’àrea metropolitana però ha d’anar molt més enllà, ha de fer polítiques integrals per a la conscienciació en la minimització de residus i en la seua correcta separació”.
L’educació ambiental és un dels pilars clau en la transició cap a un model de desenvolupament sostenible i economia circular. Perquè això siga possible, cal comptar amb la participació de la ciutadania en la reducció, la reutilització i el reciclatge dels residus. El Pla d’Educació Ambiental de l’EMTRE, dissenyat per a quatre anys, començarà a implementar-se enguany amb una àmplia oferta d’activitats per a públics diferents, amb propostes i formats adaptats a cada necessitat.

Huit educadors ambientals


Per a posar en marxa el pla, l’EMTRE comptarà amb un equip mínim de huit educadors ambientals, amb un coordinador responsable, que s’encarregaran de dissenyar i dinamitzar les activitats educatives que es desenvoluparan als municipis de l’àrea metropolitana. Seran persones amb formació relacionada amb la biologia, les ciències ambientals, la pedagogia o les ciències de l’educació. A més, rebran una formació específica per a assegurar la  capacitació i les habilitats de tot l’equip.
El pla preveu una inversió anual d’uns 400.000 euros, entre les despeses de personal i les derivades de la producció d’activitats. En total, 1,6 milions d’euros durant els pròxims quatre anys que aniran a càrrec del pressupost de l’EMTRE.

Un pla per a tota la ciutadania


L’oferta educativa del pla pretén que la ciutadania siga capaç de prendre decisions i d’adoptar mesures responsables en favor del medi ambient i l’economia sostenible. També vol connectar amb públics molt diversos per mitjà de les propostes de proximitat vinculades a l’Horta, per  tal de d’afavorir el coneixement del medi i el sentiment de pertinença a un territori.


Una bona part de les activitats del Pla d’Educació Ambiental estan adreçades al públic escolar per ser el motor principal del canvi i el que més podrà incidir en la transformació futura cap a una societat més sostenible. Les propostes aplicaran metodologies adaptades als diferents cicles educatius i inclouran activitats dins i fora de l’aula, visites a les plantes de tractament de l’EMTRE o tallers educatius als ecoparcs fixos i mòbils de l’Entitat.


Però també s’han previst activitats per sensibilitzar la ciutadania i el sector comercial i empresarial amb propostes que ajuden a connectar amb el teixit social de l'àrea metropolitana. Aniran adreçades tota classe de col·lectius i associacions, com ara les comissions falleres, els comerciants i productors agrícoles, el sector de l’alimentació o el personal del ajuntaments i les administracions públiques.


Dins del Pla d’Educació Ambiental està prevista l’elaboració de recursos didàctics com la creació d’un espai expositiu a la planta d’Hornillos, a Quart de Poblet, que complemente la informació que reben els visitants i done suport a les explicacions dels educadors ambientals. També, l’elaboració d’audiovisuals que d’una manera pròxima i didàctica ajuden a comprendre els processos de tractament i valorització de residus que realitza l’EMTRE a les seues instal·lacions.
 

Desactivado

Copyright 2024 EMTRE. Tots els drets reservats.

Chat